چطور مطالعه کارآمد داشته باشیم
اینکه به چه سبکی درس بخوانیم برای هر فرد متفاوت است و بهتر است هر کس بعد از شناخت دقیق عادتها و رفتارهای خود به برنامه ریزی دقیق شیوه مطالعه خود بپردازد.
اما برای اینکه در سال کنکور که کارهای دیگری مثل پایان نامه و جمع آوری رزومه هم برای برخی مطرح است، مطالعه مفیدتری داشته باشیم راهکارهایی وجود دارد
در ادامه به چند راهکار که به بهبود کیفیت مطالعه شما کمک میکند اشاره میشود.
مطالب را به اجزای کوچکتر تقسیم کنید
بعد از تمرکز طولانی مدت روی یک موضوع معمولا مغز ما آن موضوع را در طبقه موضوعات غیر مهم جا میدهد و توجه کافی به آن نشان نمیدهد.
پس بهتر است مطلبی که میخوانیم را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنیم و با وقفههای کوتاه مدتی بین هرکدام آنها را مطالعه کنیم.
شما میتوانید برای این کار از روش Pomodoro استفاده کنید. در این روش شما 25 دقیقه به مطالعه و کاری که میخواهید میپردازید و 5 دقیقه استراحت میکنید.
برای این کار میتوانید از نرم افزار Focus To-Do روی موبایل خود استفاده کنید. حداکثر زمان مطالعه پیوسته بهتراست بیشتر از 45 دقیقه نشود.
خواب را فراموش نکنید
وقتی مقدار زیادی اطلاعات وارد مغز میشود باید به مغز فرصت داد تا این اطلاعات را دسته بندی کند و اتصالات عصبی جدیدی که شکل گرفته را سر و سامان دهد.
همچنین این اطلاعات باید از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت انتقال پیدا کرده و تثبیت شود.
تمام این کارها را مغز در خواب انجام میدهد.
پس باید حواستان باشد که خواب به اندازه ساعتهای مطالعه ما مهم است و نباید از آن غافل شد.
پیوند برقرار کردن بین موضوعات
ما برای کنکور روانشناسی آماده میشویم.
بسیاری از اطلاعاتی که از کتابهای مختلف به دست میآوریم به همدیگر مربوط هستند و در حیطه این علم قرار دارند یا مثلا اطلاعاتی که از کتاب رشد به دست میآوریم بصورت یک سلسله مراتب است.
ما نباید هر بخش از این اطلاعات را بصورت جدا در نظر بگیریم.
بلکه باید این اطلاعات را پیوسته در نظر بگیریم و ارتباط بین آن هارا درک کنیم. با برقراری ارتباط بین اطلاعات مختلف یکی دید کلی به دست میآید که مطالعه را برای ما آسانتر میکند.
خلاصه نویسی
خلاصه نویسی معمولا توصیه همه مشاوران است.
بارزترین فایده خلاصه نویسی این است که در روزهای منتهی به کنکور شما وقت ندارید که همه مطالب کتابهارا دوره کنید و این خلاصه ها به شما این امکان را میدهد تا در مدت زمان کوتاهی همه مطالب را دوباره دوره کنید.
همچنین وقتی شما اقدام به نوشتن مطالبی که میخوانید میکنید، حسهای بیشتری از شما مثل بینایی و لامسه درگیر یادگیری میشود و همین موضوع باعث میشود که مغز راحتتر آن مطالب را یادآوری کند.
التبه باید دقت کرد که خلاصه نویسی در شروع مطالعه اصلا توصیه نمی شود و در این مرحله هایلایت کردن و حاشیه نویسی اهمیت زیادی دارد.
خلاصه نویسی پس از تسلط نسبی بر مطالب و در حجم بسیار کم (یک یا دو صفحه برای هر فصل) بسیار مفید خواهد بود.
- آزمون
در انتهای بسیاری از کتابهای کمک درسی سوالات مربوط به کنکور و سوالات تالیفی زیادی وجود دارد. شما میتوانید حداقل دو روز بعد از خواندن هر مطلبی چند سوال مربوط به آن مطلب را پاسخ دهید. تا هم خودتان را بیازمایید و هم اینکه از نقاط قوت و ضعف خودتان با خبر شوید.