مدیریت زمان
خیلی از ما ها شاید دوستانی داریم که هم به تفریحات خود و هم به فعالیتهای شغلی و تحصیلی خود به اندازه کافی بها میدهند و همیشه هم وقت کافی برای انجام کارهایشان دارند. میتوان گفت این دوستان ما دارای مهارت مدیریت زمان هستند.
این مهارت بخصوص در مواقعی که هدف معینی را در یک دوره زمانی دنبال میکنیم؛ مثل سال کنکور، از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر نتوانیم در ماههای قبل از کنکور از زمانی که داریم بصورت مفید استفاده کنیم، دستیابی به هدف هر روز دشوارتر میشود.
در ادامه چند راهکار ساده برای مدیریت زمان ارائه میشود. امیدواریم این مطلب بتواند برای شما در این روزها مفید واقع شود.
پیگیر فعالیتهای روزانه خود باشید
قبل از اینکه یک برنامه مناسب برای استفاده بهینه از زمان خود بنویسید شاید بهتر باشد تا ریز کارهایی که هر روز انجام میدهید و زمانی که صرف انجام آنها میکنید را دسته بندی کنید. برای این کار چند روز از فعالیتهای خود را به همراه زمانی که برای انجام آن صرف میکنید، یادداشت کنید تا متوجه شوید که در طول روز چه کارهایی انجام میدهید و برای هرکدام چقدر زمان صرف میکنید.
با انجام این کار شما یک دید کلی از زمانی که صرف میکنید و فعالیتهایتان خواهید داشت.
شما میتوانید متوجه شوید که کدام یک از فعالیتهایی که انجام میدهید را میتوانید حذف کنید و یا زمان کمتری به آن اختصاص دهید. در سال کنکور بهتر است تا فعالیتهای غیر ضروری خود را به حداقل برسانید.
اولویتهای خود را ارزیابی کنید
بعد از چند روز که فعالیتهای خود را ثبت کنید متوجه میشوید که چه مقدار از زمان خود را تلف میکنید و شاید با دیدن این مقدار وقت تلف شده تعجب کنید.
اگر دقیقا فعالیتهای خود را یادداشت کنید شاید متوجه شوید که مقدار زیادی از وقت ما پای اینستاگرام، توییتر، گفت و گو های بی مورد با دوستان و نزدیکان و … میگذرد.
وقتی این موارد را متوجه شدید زمان مناسبی است تا برای این کارها اولویت بندی کنید. معمولا کنکور باید در اولویت اول قرار بگیرد و کارهای بعدی به ترتیب اولویت تنظیم شوند تا وقت کمتری از شما بگیرند.
جهت اولویت بندی بهتر کارها می توانید از ماتریس آیزنهاور ( ماتریس اهمیت و فوریت ) استفاده کنید
برنامه ریزی کنید
حالا وقتش هست که برای خودتان یک برنامه داشته باشید. الهام گرفتن از برنامه دیگران میتواند مفید باشد ولی برنامه شما باید مخصوص خودتان باشد.
طبق اولویت بندی که انجام دادید برنامه خود را تنظیم کنید. مسلما کنکور در اولویت اول قرار دارد و بعد با توجه به لیستی که تهیه کردید کارهای دیگر در برنامه قرار میگیرند. حتما به این نکته توجه داشته باشید که یک برنامه منطقی بریزید و ساعتهای مطالعه طولانی و بذون وقفه را در برنامه قرار ندهید.
همچنین در طول هفته یک روز را روز استراحت و یا سبکتر از روزهای دیگر در نظر بگیرید.
نوشتن برنامه روی یک تقویم دیواری که هر شب روی کارهای انجام شده را خط بکشید میتواند تقویت کننده خوبی باشد.
انجام چند کار هم زمان را متوقف کنید
شاید روی کاغذ نوشتن چند کار برای یک روز یا یک دوره زمانی کوتاه جذاب باشد و منطقی هم بنظر برسد.
ولی باید مراقب باشید که حجم مطالعه و کاری را که مینویسید قابل انجام باشد تا سرخورده نشوید. ما برنامه ریزی میکنیم که به موفقیت دست پیدا کنیم نه اینکه موجب شود از خودمان ناامید شویم.
امیدواریم با انجام همین چند کار ساده بتوانید مدت زمان صرف شده برای هر یک از کارهایتان را مدیریت کنید و هر روز یک قدم به موفقیت در این مسیر نزدیکتر شوید.